Tio svenska favoriter

Dags för en tematrio med nationaldagstema: svenska favoriter.

Lyran brukar föreslå att man ger tre tips. PILUTTA DIG, LYRAN! Jag tänker skriva en oskarsgala med tio kategorier istället. 

 1. Bästa klassiker: Selma Lagerlöf, alla gånger. Selma for president!
 2. Bästa norrländska: P O Enquist. Rent och enkelt språk, mäktiga berättelser, norrländskt vemod och ensamma granskogar.
 3. Bästa deckare: Håkan Nesser, för att de inte egentligen är deckare utan bara låtsas det – de är egentligen riktiga, välskrivna romaner med fantastiska karaktärer.
 4. Bästa skräckisen: John Ajvide Lindqvist. Det läskigaste är inte monstren, det läskigaste är människorna omkring monstren.
 5. Bästa galna experimentisten: Lotta Lotass, kan inte beskrivas, måste upplevas.
 6. Bästa utlandssvensk: Bodil Malmsten. Är du lite deppig? Läs en Bodil Malmsten! Jag skrattar högt minst en gång per sida, utom när det blir sorgligt, men sedan skrattar jag igen.
 7. Bästa korthistorier: Pär Lagerqvist. Hemska, finurliga, svarta små sagor.
 8. Bästa poet: Anna Maria Lenngren. Vass, elak, rolig. 
 9. Bästa nutidsskildrare: Jonas Hassen Khemiri. Inte bara öga för detaljer och känslolägen, ett språk att förmedla dem också.
 10. Bästa dåtidsskildrare: Elsie Johansson. Serien om Nancy: Mosippan, Glasfåglarna och Nancy är underbara berättelser om en ung kvinnas uppväxt i den tid när Sverige förvandlades som mest. Obs, Elsie skriver också fantastiskt om nutiden.

Grattis alla vinnare!

19 reaktioner till “Tio svenska favoriter

 1. Bodil Malmsten har jag bara läst hennes bok om att skriva, men har Priset på vatten i Finistère i hyllan. Pär Lagerkvist är en favorit hos mig också. Khemiri ska jag läsa någon gång.

  Gilla

 2. Grattis till vinnarna, och jag har knappt läst någon av dem! Selma läste jag som ung, jag tror jag läst någon av Nancy, och Håkan Nesser ligger i min \”att-läsa\”-hög…

  Gilla

 3. Finistère-böckerna är fantastiska – särskilt när man själv också har en utlandserfarenhet i bagaget och kan småskrocka igenkännande åt alla missförstånd Bodil råkar in i!

  Gilla

 4. En Elsie-bok jag blev mycket positivt överraskad av var \”Sin ensamma kropp\” om äldre kvinnors sexualitet – läsvärd!

  Gilla

 5. Jag återupptäcker Selma med jämna mellanrum och blir alltid glatt överraskad. Kanske att \”Kejsaren av Portugallien\” är den bästa.

  Gilla

 6. Det är tur att alla gillar olika, annars skulle det bli få böcker utgivna och det vore helt poänglöst att läsa varandras bokbloggar… Malmsten har en speciell stil, jag förstår faktiskt att den inte faller alla i smaken.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s