Tematrio: mina possessiva pronomen

Lyran fortsätter på tema grammatiklektion (heja Lyran!) och föreslår possessiva pronomen som veckans tematrio.

Mitt första tips: Sin ensamma kropp av Elsie Johansson. En fantastisk författare på många sätt men kanske framför allt med böckerna som handlar om äldre kvinnors tabubelagda relationer till den egna kroppen. Dels i den här och dels i Kvinnan som mötte en hund – där den senare mest är väldigt, väldigt sorglig. Sin ensamma kropp är mindre deppig och handlar om en äldre kvinna som möter en man och upptäcker att pension inte nödvändigtvis sätter stopp för passion. En behöver bara lite mer glidmedel.

Tips nummer två: Ta hand om min mor av Kyung-sook Shin. En mor försvinner. Vart har hon tagit vägen? Hennes vuxna barn letar och oroar sig och påminns plötsligt om att de alltid tagit mamma för given. Och att de alltid sett henne som ett husgeråd liksom spisen snarare än som en människa med egna tankar och en egen historia. Berättarformatet tar ibland över berättelsen, vilket är synd, men familjeskildringen är ändå mycket gripande och läsvärd.

Och tredje tipset: Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman. Om du blev ledsen och nedstämd av förra boken kan du pigga upp dig med den här. En absurd liten lek med ord där en man beskriver alla sina bekanta som superhjältar med lite… udda krafter. Själv har han bara en flygplansresa på sig att få kontakt med kvinnan han älskar. Hennes superkraft är att hon inte hör eller ser honom. Så hur ska han kunna nå henne innan hon försvinner för alltid? Lite sorgligt också, men mest bisarrt och roligt.

Slutligen – jag vet att det på svenska inte är ett possessivt pronomen utan ett personligt pronomen i genitiv, men boken är så bra att jag måste passa på att nämna den ändå: geniala Audrey Niffeneggers Her fearful symmetry om tvillingskap, döden och en andra chans. Och om en kattunge som är ett spöke. Läs den! Inte lika briljant som Tidsresenärens hustru men bra mycket bättre än det mesta andra som skrivs.

24 reaktioner till “Tematrio: mina possessiva pronomen

 1. Kaufman verkar kul. Och kattungar som spöken känns som en tröst när jag tänker på katter som dött. Jag är överhuvudtaget mycket för spöken i böcker, dom piggar upp.

  Gilla

 2. Selma Lagerlöf sa någon gång att det roligaste var att skriva om spökerier… och hon gjorde det ju riktigt bra också!

  Gilla

 3. Även jag har med Ta hand om min mor i min tematrio, en riktig hyllvärmare faktiskt. =) Kaufman har jag tittat på när jag varit på bibblan men ännu inte lånat.

  Gilla

 4. Ta hand om min mor har jag velat läsa bra länge, måste se till att göra slag i saken. Likaså har jag velat läsa Alla mina vänner är superhjältar länge, men den har jag faktiskt i bokhyllan. Likaså ligger Audrey Niffeneggers bok och väntar på mig. Kanske dags att ta tag i dem 😉

  Gilla

 5. har inte läst Tidsresenärens hustru men väl tvillingboken som jag tyckte mycket om, much to my surprise! Elsie Johansson är mycket bra och Ta hand om min mor tyckte jag var gripande

  Gilla

 6. Superhjältarna är mycket bättre. Tiny wife tyckte jag också var… söt. Men inte på samma nivå som första boken.

  Gilla

 7. Fin trio (med bonus). Sin ensamma kropp tänkte jag också på, men den rymdes inte i min. Tycker mycket om Elsie Johanssons böcker. Ta hand om min mor har jag börjat läsa, men inte kommit in i. Får göra ett nytt försök. De andra du skriver om tar jag med mig som boktips.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s