Tematrio: historiskt

Lyrans tematrio idag handlar om böcker på historiskt tema. Det finns för mycket att välja på så jag snävar in ytterligare: nordisk vikingatid.

Frans G Bengtssons klassiker Röde Orm har jag länge tänkt att jag ska läsa om. Jag minns den som spännande, men det var ju också ett bra tag sedan. Äventyrliga irrfärder i vikingabåt.

Jan Fridegård, Trägudars land, läste jag också för mycket länge sedan. Jag har för mig att jag läste den här redan i mellanstadiet, kan det verkligen stämma? Är det en ungdomsbok? Jag har för mig att det var både en hel del sex och en hel del mord och blod, men sånt finns ju i ungdomsböcker också. Jag gillade den ändå, eller kanske just därför. Tänk att en kan minnas läsning så långt tillbaka.

Apropå minnen, är det någon mer än jag som minns Runer Jonssons barnböcker om Vicke Viking? Den lille antihjälten Vicke som vägrade sin fars machoideal och som löste problem med intellektet istället för med musklerna? Det här var sannerligen inte igår, men Vicke Viking har jag i både klart och kärt minne. En bra barnbok och ett tidigt alternativt pojkideal.

27 reaktioner till “Tematrio: historiskt

 1. jag har läst hela Fridegårds trältrilogi. visserligen är det länge sedan men jag tyckte att den var jättebra. det var nog inte tänkt att de skulle fungera som ungdomsböcker skulle jag inte tro

  Gilla

 2. Det är möjligt att jag minns fel, hjärnan är ju inte pålitlig. Det är bara det att jag starkt förknippar minnet av den boken med den lärare jag hade i femman – men å andra sidan skrev väl Fridegård ungdomsböcker också och jag kan ha mixat ihop de olika titlarna i mitt huvud

  Gilla

 3. Röde orm gillar jag! Och jag minns att vi läst Trägudars land i skolan, men minns inte om det var på högstadiet eller gymnasiet… Tror inte att jag var så förtjust då, men det kanske skulle vara annorlunda att läsa den idag.

  Gilla

 4. Jag minns knappt vad jag läste i skolan, ops. Röde orm har jag funderat flera gånger på om jag ska läsa eller inte, slutar alltid med att jag ställer tillbaka boken i hyllan på biblioteket.

  Gilla

 5. Röde orm vet jag att läst delar ifrån men aldrig hela, kanske dags för det. Fridegård känns bekant för mig men minnet sviktar lite!

  Gilla

 6. Törs jag ens erkänna att jag aldrig läst Röde orm … 🙂 Fridegård har jag ett vagt minne av att jag har läst, i alla fall i utdrag. Kan ha varit på högstadiet, kanske.

  Gilla

 7. Hade med Röde Orm på min lista oxå, fast det känns som evigheter sedan den lästes. Böcker är minnesvärda! 🙂

  Gilla

 8. Ja, det var en favorit! En massa burdusa muskliga vikingar som i varje bok blev överlistade av den spinkiga smarta lilla bokmalen, det kan inte gå fel.

  Gilla

 9. Ja, erkänn på du! Det finns inga krav på sånt där. Dessutom betyder ju det att du har en klassiker att se fram emot, inte illa!

  Gilla

 10. Vissa böcker minns jag jättetydligt fast att det var 25 år sedan jag läste dem, andra som jag läste förra året är puts väck ur minnesbanken redan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s