Tematrio: vänskap

Måndag och tematrio: vänskap. Ett lurigare tema än vad man kunde tro! Eller så har jag bara varit dålig på att leta den här gången.

En typisk vänskap i litteraturen är den över generationsgränser. Som i Carol Rifka Brunts Låt vargarna komma där en flicka förlorar sin favoritmorbror och i sorgearbetet mycket motvilligt blir bekant med hans hemlige pojkvän.

Klassisk \”male bonding\” pågår i En bön för Owen Meany av John Irving. Den mycket märklige lille gossen Owen är en bra kamrat, så bra att han till och med sågar av sin bäste väns finger med en stensåg för att rädda denne undan Vietnamkriget. Boken är bindgalen på ett alldeles underbart vis. Sådär som det blev när Irving skrev medan han fortfarande skrev bra.

Också i Fritt fall av Juli Zeh står manlig vänskap i fokus. På ett katastrofalt sätt. Det här är en slags mörk och filosofisk deckargåta med väldigt lurig tvist. Juli Zeh är kanske inte lättläst, men väldigt fyndig och smart. Väl värd besväret.

36 reaktioner till “Tematrio: vänskap

  1. En bön för Owen Meany har jag försökt få tag i, jag vill så gärna hitta tillbaka till John Irving. Älskade hans böcker när jag var yngre 🙂

    Gilla

  2. Intressant trio. Har läst Låt vargarna komma som också hamnade i min trio. De andra två låter intressanta, särskilt Fritt fall, tack för tips!

    Gilla

  3. Låt vargarna komma är med hos mig också. Vilket mästerverk det är! Jag har inte läst Owen Meany ännu, men har tänkt göra det i flera år. Det kanske är dags nu då 🙂 Juli Zeh är en ny bekantskap, låter intressant!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s