Tisdagstrio: klassiker

Vad kul med en tisdagstrio om klassiker! Jag är alltid redo att slå ett slag för klassikerna. Dels för att de är så intressanta tidsdokument och man kan lära sig så mycket om livet förr, dels för att de här böckerna redan är kvalitetssäkrade – bara det bästa från den tiden överlevde fram till idag.

Med ett undantag: Unga kvinnor av Louisa May Alcott, tvi, tvi, tvi, spotta över axeln. Jag gillar inte bokbål, men den boken får ni gärna använda att stabilisera vingliga soffbord med.

Några av mina största favoriter och bästa tips:

 1. Krig och fred, Lev Tolstoy. Den avskräcker många på grund av tjockleken, men det går utmärkt att bryta ner läsningen och ta en del i taget, om det känns lättare att börja då. Den här boken har allt! Den är ett kostymdrama med romantik, krig, intriger, klassresor, mänskliga misstag – det är som att någon skrivit den perfekta TV-serien, fast i högkvalitativ bokform. Den är faktiskt lättläst, mer såpopera än högtravande litteratur. Ge den en chans.
 2. Emma, Jane Austen. Jag älskar Austen. Så smart, så rolig, så fräck. Så mycket mer än de gulliga kärleksintriger de verkar handla om vid första anblicken. Emma är den roligaste.
 3. Dracula, Bram Stoker. Feministen i mig ryser en smula, men de här gotiska romantiska skräckromanerna är fantastiska. Så pompösa och med extra allt.

Vad snålt med bara en trio, jag skulle gärna tipsa om tjugo klassiker. Jules Verne! Fyodor Dostoyevksi! Thomas Mann! George Sand! Shakespeare! Kafka! Lagerlöf! Dumas! Och Wilkie Collins förstås.

Men det kanske är lika bra att stoppa vid tre, så har vi något att skriva om nästa vecka också.

25 reaktioner till “Tisdagstrio: klassiker

 1. Krig och fred har jag ännu inte läst, men den finns på läslistan. En vacker dag händer det. De andra två har jag i alla fall läst. Unga kvinnor har jag faktiskt också på läslistan, men jag börjar bli lite tveksam nu när jag sett både dig och Vargnatt dissa den totalt.
  Författarna längst ner har jag läst, alla utom Collins, som dock finns på läslistan.

  Gilla

  1. Hehehe… De där unga kvinnorna, de har inte åldrats med värdighet. Det är en instruktionsbok för hur man som tjej ska bete sig lydigt och dygdigt. Man kan läsa den och förfasas…. Men Krig och fred rekommenderar jag skarpt!

   Gilla

 2. Krig och fred tog mig med storm, kan man nog säga. Läste den, frivilligt, i gymnasiet och det var nog där jag insåg att de där gamla ryssarna passade mig väldigt bra.

  Gilla

 3. håller fullständigt med dig om Krig och fred! jag gillar opera! stora gester, stora känslor, kärlek och död! jag håller fullständigt med dig vad det gäller Jane Austen också. Dracula har jag inte i färskt minne så den får jag nog läsa om innan jag säger så mycket

  Gilla

  1. Inte bara tråkig – den är ju rent förfärlig i sina hemska, hemska pekpinnar om hur flickor bör bete sig… Kriminellt, skulle jag nästan säga.

   Gilla

 4. Krig och fred står och väntar i min hylla. Dracula läste jag härom året och den var så mycket bättre än jag trott.

  Gilla

 5. Dracula är verkligen bra. Skulle nog tåla en omläsning också. Svårt att begränsa sig när det gäller klassiska författare, man vill nämna så många…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s