Tisdagstrio: stor och/eller liten

Veckans tema hos Ugglan&boken visar sig vara lätt – det finns ju massor med böcker med stort och smått i titlarna! Så jag kunde välja ut tre (fyra) riktiga tiopoängare.

Philippe Claudel, Monsieur Linh och den lilla flickan är inte bara en bra inkörsport för den som gärna skulle vilja läsa mer av franska författare. Det är också en alldeles, alldeles fantastisk och ganska hjärtskärande kortroman/långnovell på tema migration. En gammal man överlevde flykten och går nu i det nya landet, den nya staden, med sin lilla flicka.

När du gråtit klart över Claudels bok kan du behöva piggas upp med något roligt, knasigt och genialt. Till exempel Jasper Fforde, The big over easy. Jag älskar Fforde. Han är så nördig. Och smart. Och rolig. The big over easy är en mycket, mycket ovanlig deckare. Den utspelar sig nämligen i ett parallelt litteraturuniversum och det är Humpty Dumpty som har blivit mördad.

En annan av mina absoluta favoritförfattare är Kazuo Ishiguro. Allt han skriver är av hög kvalitet. Begravd jätte är inget undantag. Ett äldre par i någon slags brittisk sagotid, de vandrar in i en magisk dimma. Det är så fint, så ömsint. Och lite vagt och mystiskt, för så är det när Ishiguro skriver. En får tänka lite själv. Det är himla trevligt.

(Och en bubblare, för den var så himla bra: Stina Stoors novellsamling Bli som folk. Läs den!)

27 reaktioner till “Tisdagstrio: stor och/eller liten

 1. Jag har bara läst en bok av Jasper Fforde (första delen i serien om Thursday Next), som var helt fantastiskt rolig. Det är meningen att jag ska läsa mer av honom, men än har det inte blivit så.

  Gilla

 2. har läst annat av Claudel som jag tyckt mycket om. Fforde står sedan länge på läslistan. Begravd jätte tyckte jag var helt lysande. jag har svårt att komma till din blogg. hur är adressen?

  Gilla

 3. Åh, Monsieur Linh tänkte jag inte på när jag knåpade ihop min trio. Den boken gjorde stort intryck på mig när jag läste den – så tidigt som 2014 – men har fortfarande starka minnesbilder av innehållet.
  Jasper Fford har jag inte läst nåt av.
  Kazuo Ishiguro har jag bara ”Den otröstade” av i bokhyllan; en väldigt gammal bortglömd hyllvärmare. Blir sugen på att läsa ”Begravd jätte” när du beskriver den.

  Gilla

  1. Allt Ishiguro skrivit är bra, och alla böcker är så olika. Han har en makalös bredd. Jag gillar särskilt Återstoden av dagen (bättre som bok än som film!) och Never let me go.

   Gilla

  1. Ja, visst ger han mersmak! Bäst är ”Var är Jane Eyre” och ”Early riser”, men alla de andra är också mycket läsvärda.

   Gilla

 4. Åh, Monsieur Linh! Den tänkte jag inte alls på. Den var fullkomligt underbar! Begravd jätte tyckte jag också mycket om. The Big Over Easy kände jag inte till. Låter kul. Fanns tyvärr inte på Storytel. Och jag funderade faktiskt på att fuska lite och ta med Stoor som en av mina böcker 🙂

  Gilla

  1. Jag blir alltid så imponerad av Ishiguro. Litteraturens Stephen Hawking, eller vad ska en säga – han är så fruktansvärt smart. Men på ett lättläst sätt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s