Det blir alltid en till Agatha Christie: the Hollow

The Hollow av Agatha Christie är lite annorlunda och ganska rolig.

Poirot är bjuden på lunch hos en granne men när han kliver in i trädgården möts han av en märklig mordscen. Veka och korkade Gerda tycks just ha skjutit sin man.

(Parentes: bra gjort! Mannen var ett av de största svinen i pusseldeckarnas historia. Inte bara multipelt otrogen utan också en arrogant hustyrann och allmänt gubbslem. Good riddance.)

Därefter urartar Poirots undersökningar eftersom alla i hushållet verkar ha gett sig den på att förvilla honom. Pistoler dyker upp bland de nyplockade äggen, i poolen, i diverse buskage. Det ligger plötsligt skjutvapen och dräller precis överallt. Tur då att Poirot inte låter sig trasslas bort av utlagda villospår utan utgår från mördarens psykologi.

Ett par tankar:

  1. Jag hade också skjutit John Christow. Eller ännu hellre kört honom i någon slags timmersåg.
  2. Poirot gör något alldeles häpnadsväckande – och mycket kallblodigt! – på slutet. Jag vet inte vad en ska tro.
  3. Skulptören Henrietta är en alldeles fantastisk karaktär. Hon är så bra beskriven och mycket mer nyanserad och levande än de flesta av Christies romanfigurer. Och butlern är också helt underbar. Över huvud taget är det så många härliga karaktärer i just den här boken, mordgåtan är bara en bisak i jämförelse. Jag tror Christie hade riktigt roligt när hon skrev The Hollow.

2 reaktioner till “Det blir alltid en till Agatha Christie: the Hollow

  1. Det är roligt att läsa Agatha Christiedeckare. Om jag har läst The Hollow eller inte vet jag inte. Det finns ju så många. Men jag har läst en för länge sedan, på svenska, där det förekom en skulptur. Vad den hette minns jag inte.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s