God kommunjul

Jonas Karlssons långnovell/miniroman God Jul var ju en riktig pärla!

Kommunledningen i någon typisk svensk kommun kommer på den briljanta idén att sätta ut adventsljusstakar i vissa fönster i kommunhuset så att ljusen bildar orden GOD JUL. Men det visar sig vara mycket svårare än det först verkade. Bengt ”med bekväma kläder” Nilsson obstruerar. Börje i vaktmästeriet tvingas prioritera bort posthanteringen för att istället jobba heltid med att sortera ljusstakar. Anna-Lena på Miljöanalys sprider konspirationsteorier om kommande personalnedskärningar. Och Ralph på HR får inget gehör för sina managementklyschor.

”Ralph höll med.

-Det är nog bra för hela projektet om själva insikten är upplevelsebaserad.

-Ja, sa Åke och tittade på Ralph. Alltså att de ser det från parkeringen”

Det är så många karaktärer jag känner igen från jobbet, men bäst är förstås unga och överambitiösa Frida som så gärna vill göra allting rätt och övar på att le för att bli mer uppskattad. Och som skickas fram av de fega cheferna när någon måste berätta för den skräckinjagande Gunvald på Fritidsförvaltningen att hans team ”starkt rekommenderas” att skärpa sig.

Statsvetarnörden i mig protesterar mot att Karlsson skriver kommunalråd (politiskt vald) när han menar stadsdirektör (högsta förvaltningschef) men i övrigt är det förvånansvärt korrekt, pricksäkert och väldigt roligt.

Läs den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s