Tisdagstrio: frukt eller bär

Vitaminboost i veckans triotema hos Ugglan&Boken!

Hungerspelen av Suzanne Collins var en glad överraskning, jag var lite tveksam eftersom den blev en så populär film… Men boken är faktiskt mycket underhållande! En intressant trilogi på temat kunskapskrig och propaganda. Kommunikation som vapen. Vilket tuffa huvudpersonen Katniss förstår att utnyttja till max när hon manipulerar gladiatorspelsproducenterna genom att äta giftiga bär i direktsändning.

Sofi Oksanens Utrensning är hemsk, hemsk. Men den har också så fina små detaljer, som den oförglömliga och fantastiskt skildrade scenen när huvudpersonen och hennes mormor rensar hallon och hallonmaskarna kryper på emaljtallriken i det lilla estniska torpet. Så detaljerat att en nästan tror att en var där själv.

Till min egen förvåning kom jag också plötsligt ihåg en favoritbok från min barndom: Nu seglar Pip-Larssons av Edith Unnerstad. Jag älskade den berättelsen! Om sex syskon som åker ut och seglar ett par veckor på egen hand, en riktig sommardröm. Bland annat kommer de till Möja och ”hjälper en dam i nöd” genom att plocka jordgubbar. Undrar om den håller för läsning än idag? Genderperspektivet var väl inte på topp om jag minns rätt… Men segeläventyret kan ju vara underhållande ändå.

Bonustips: Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson. Otäck uppväxtskildring på HBTQ-tema, med en särskilt läskig religiös adoptivmamma som huvudantagonist. Läs den.

10 reaktioner till “Tisdagstrio: frukt eller bär

  1. Oksanen har jag lät och gillat mycket. Winterson gillade jag också. Pip – Larsson har jag inte läst. och inte Hungerspelen. jag tyckte att den verkade så grym

    Gilla

  2. Det finns annan frukt än apelsiner är nog veckans mest populära bok 🙂 Hungerspelen och Utrensning har jag läst. Faktum är att jag stod och tittade på Utrensning här om dagen och funderade på att läsa om den.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s