Tisdagstrio: hetta

Ugglan&Boken har värmetema, jag hakar på med dessa tre:

I Maggie O’Farrells bok Instructions for a heat wave, på svenska Sommaren utan regn, är det varmt. Dryga trettio grader. Inte konstigt att pappa Robert en dag traskar ut genom dörren och helt enkelt försvinner. Ett familjedrama i sjuttiotalsmiljö, en familj som (förstås) visar sig ha fler hemligheter än man först anar.

Ray Bradbury skriver ännu varmare, nämligen 233 grader C. Eller som den heter i original, Fahrenheit 451. Titeln syftar på temperaturen i brinnande böcker. I ett framtida samhälle är all litteratur förbjuden och bokbålen står tätt. Folk lever sina liv framför enorma dummifierande skärmar (bekant, någon?). Hemsk läsning, men bra p.g.a. Ray Bradbury.

Solens yta är snäppet hetare ändå, uppåt 6000 grader. Läs till exempel fullständigt bindgalne Christian Krachts knasdystopi Jag kommer vara här i solsken och i skugga. Kracht skriver böcker som ingen annan. Just den här titeln handlar om en alternativ historieskrivning där Schweiz är en sovjetrepublik med imperieambitioner och stora kolonier i Afrika. Den är alldeles vansinnig. Jag älskar det.

Men vädret och klimatet, det får gärna bli lite svalare, så jag orkar gräva igenom min nyköpta gödselstack.

19 reaktioner till “Tisdagstrio: hetta

  1. Fahrenheit 451 är jag osäker på om jag har läst, men det blev en del Bradbury i min ungdom. Det absolut enklaste vore ju så klart att läsa den nu, då skulle jag ju veta säkert.

    Gilla

  2. Helt nya böcker för mig men ska absolut kolla upp både Ray Bradburys bok och solens yta. Tror båda passar mig då jag gillar dystopier 😀

    Gilla

  3. Krachts bok låter ju underbart absurd. Jag älskade ju Liftarens guide till galaxen som också är totalt skruvad, så jag borde kanske kolla efter den här.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s