Silt, mo, mjäla

Vi skaffade ju en liten gård och tog genast jordprover för analys. Det är ju viktigt att veta vad man har i sina åkrar – vilken jordtyp, hur mycket växtnäring, hur hög andel bunden kol (organiskt material) och så vidare.

Vi har jordtypen måttligt mullhaltig mo – en härlig tungvrickare. I praktiken betyder det en slags sandblandad jord där vi behöver förbättra kolinlagringen för att binda koldioxid och öka bördigheten. En sån jord blir varm snabbare på våren men torkar ut snabbare på sommaren, särskilt om vi inte lyckas lagra in mer mull.

Och här lärde jag mig något nytt! Den gamla jordartsklassificeringen var: lera (superfina korn, i princip jord i puderform), mjäla (aningen större korn), finmo (ännu större), grovmo (ännu större) och slutligen sand (störst korn).

Men nuförtiden har mjäla och finmo slagits samman till den gemensamma kategorin silt. Vilket ju är praktiskt, men lite synd på det mycket vackra ordet mjäla.

Il faut cultiver son jardin!

Annons

En reaktion till “Silt, mo, mjäla

  1. Å, underbart inlägg! Jag som JUST hade en lektion med mullebarnen där jag förklarade skillnaden på mull, mår, torv och dy – där ordet mår var helt nytt för mig, något jag stötte på när jag letade fakta inför träffen. Silt känner jag till men mjäla har jag aldrig hört – ett mycket vackrare ord än silt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s