Tematrio: huvudstäder

Lyran frågar efter tre tips på böcker om huvudstäder.

Först vill jag slå ett slag för Naguib Mahfouz som skriver om Kairo under första halvan av nittonhundratalet, i samband med de stora politiska omvälvningarna i Egypten då. Läs till exempel Midaqq-gränden.

Många har skrivit om Paris men kanske Zola skrev allra mest detaljerat (på gott och ont). Hallarna är en folkmyller-roman om försäljarna i Paris saluhallar på artonhundratalet. Huvudpersonen Florent är en hopplös typ men beskrivningarna av dåtidens snusk och svårigheter är intressanta.

Och så en bubblare om Stockholm. Jag borde väl tipsa om Per Anders Fogelströms Stad-serie – men det lämnar jag åt er andra. Vad sägs istället om John Ajvide Lindqvist, Låt den rätte komma in? Förortsmisär skildrad med Ajvide Lindqvists knivskarpa blick för detaljer och dessutom en alldeles bedårande hemsk liten vampyr.

15 reaktioner till “Tematrio: huvudstäder

 1. Låt den rätte komma in är en riktigt bra bok. Jag gillar ju inte vampyrer, men det var liksom inte det som var grejen i den boken. Egentligen.

  Gilla

 2. Låt den rätte komma in är bra, förortsskildringen också. Och Hallarna tyckte jag riktigt bra om. Jag är lite svag för Zola.

  Gilla

 3. Tänk att vi båda valde Kairo! Bra val av oss tycker jag, han är en klassiksk författare som håller väl. Ajvide är inte min kopp te däremot. Jag vet inte vad som gör att jag inte gillar.

  Gilla

 4. Har av dessa bara läst Ajvide Lindqvists förträffliga vampyrbok, men blev av denna trio riktigt intresserad av Hallarna av Zola – så tack för tips där! 🙂

  Gilla

 5. Den första boken är jag nyfiken på, den står med på den där evighetslånga vill läsa listan =). Låt den rätte komma in är en av mina favoritböcker!

  Gilla

 6. Stad-serien funderade jag med på, den är ganska klockren, men i slutet kom den inte med hos mig heller. Låt den rätte komma in är en favorit 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s