Happy Pride!

Veckans kulturfråga från Enligt O är: Vilket eller vilka kulturella verk om normbrytande karaktärer passar att ta del av under Prideveckan?

Det finns massor med underbara normbrytande karaktärer därute.

Jag tycker att alla borde läsa Golden boy av Abigail Tarttelin eftersom den är fantastisk och spännande, men också för att det är en av få böcker som går på djupet med intersexualitet. Det är inte freakshow, det är ett mycket vanligare tillstånd än vad de flesta känner till. Och det är inte den intersexuelle som borde behöva anpassa sig, det är vi andra! Binär syn på könstillhörighet gör att vi skapar luckor och gap.

Och allting av Zen Cho är fantastiskt underhållande, men särskilt förtjust är jag i långnovellen The order of the pure moon reflected in water. Zen Cho är ständigt överraskande och normbrytande, för att inte säga halsbrytande, men framför allt är hon en underbar och väldigt rolig författare.

En lite mer klassisk svensk berättelse som jag gillar mycket är Vajlett och Rut av Karin Alfredsson. Om Cho och Tarttelin är moderna underverk så är Alfredssons roman en mer jordnära potatis-och-städrockshistoria om två kvinnor som finner varandra långt innan samhället hunnit ikapp. Så fint, så varmt, så rejält.

Fler tips med HBTQ-teman finns här för den som letar. Mycket nöje!

4 reaktioner till “Happy Pride!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s